Recept rijstetaart

Ingrediënten

Deeg:
150 g bloem
65 g suiker
1 zakje vanillesuiker
Snuf zout
2 el water
75 g boter (koud)

Vulling:
175 g dessertrijst
2 eieren
150 g suiker
1 l volle melk
1 zakje vanillesuiker
4 druppels citroenaroma

Overig:
Springvorm ~24 cm
Mixer
Algemeen keukengerei

Werkwijze

Meng alle droge ingrediënten voor het deeg door elkaar en snijd de boter zo klein mogelijk daar doorheen. Voeg het water toe en kneed snel tot een glad deeg. Leg het even in de koelkast als het plakkerig is (de boter is dan te warm geworden). Vet vervolgens de springvorm in en bekleed de binnenkant daarvan volledig.

Kook van de melk en dessertrijst een goede rijstebrij, volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking. Scheid daarna de eierdooiers van het eiwit en meng daar (dooiers dus) 100 g suiker en de vanillesuiker doorheen. Klop het eiwit met de overige suiker in een grondig schoongemaakte kom luchtig. Voeg de laatste twee zaken door de rijstebrij en voeg de citroenaroma toe.

Giet de vulling in de vorm en bak in een voorverwarmde oven op 200-220 graden celsius in ongeveer 45 min gaar. De bovenkant is dan lichtbruin en wat naar bovengekomen. Laat even in de oven afkoelen - dan zakt hij niet te erg in - en daarna verder daarbuiten. Geniet ervan!

 (uit de overleveringen van de familie Smit)