Twentse Studenten Alpen Club

Welkom op de website van de Twentse Studenten Alpen Club, oftewel de TSAC. De TSAC is de enige klim- en alpinisten- vereniging voor studenten op de Universiteit Twente.

Op deze site vind je informatie over onze vereniging, lid worden, activiteiten en trainingen en opleidingen. Ook vind je hier het laatste vereniging- en NSAC-nieuws en kan je op het prikbord klimafspraken maken. Mocht je een vraag hebben over de TSAC waarvan het antwoord niet terug te vinden is op de site, neem dan contact op met het bestuur.


Actueel TSAC nieuws


Verhuizing TSAC website

Zoals je hieronder ook kunt lezen stopt de huidige SAC-server-commissie en gaan de websites van alle SAC's die daar draaien op zwart. Ik heb daarom samen met de webmaster van de Yeti een nieuwe SAC VPS aangemaakt waar SAC's welkom zijn om hun site te draaien.

Op dit moment is de verhuizing van de TSAC site in volle gang en wordt alles uitvoerig getest. Er draaien in de test-fase 2 sites. De oude op https://tsac.climbing.nl en de nieuwe op https://tsac.alpenclub.nl. Deze laatste is nog volledig in de test-fase. Gebruik hem dus nog maar niet. Zowieso gaan alle wijzigingen verloren als er definitief wordt overgestapt.

Schrijf je op de nieuwe site dus niet in voor weekendjes / cursussen, reserveer hier geen materiaal, etc. Gebruik daarvoor de oude site. Zowieso alles wat met mail te maken heeft werkt nog niet. Alle functionaliteit die de oude site gebruikte op het gebied van accounts, mail en gemeenschappelijke functionaliteit (zoals uitwisseling nieuwsberichten, klimgebied informatie, maillijsten) is komen te vervallen en moet volledig van scratch weer worden opgebouwd. De oude site draaide op 15 jaar oude software. Ook hier moet dus het nodige herschreven worden om ook op up-to-date software te kunnen blijven draaien.

De voortgang van de overzetting van de TSAC site kun je volgen op https://gitlab.com/tsac/website/milestones/1 en de issues die SAC-breed moeten worden opgelost op https://gitlab.com/nsac/server/issues.


(15-08-2017 door Richard Brinkman)

toekomst SAC-server

Samenvatting: begin augustus gaan de website's van alle SAC's op zwart, behalve de ledenadministratie, het gebruikerssysteem en de Mailman pagina's.

Met pijn in mijn hart schrijf ik jullie namens de SAC-servercommissie het onderstaande. Na jarenlang voor de SAC's de SAC-server te hebben verzorgd (ik begon hier al mee in 1996, Chaim volgde heel snel) is er een grote kans dat het einde van de server nabij is. Vorig jaar voorjaar heeft de SAC-servercommissie aan het NSAC-bestuur aangegeven dat de huidige commissie en de huidige server vervangen moeten worden. Het NSAC-bestuur heeft namens ons bij de SAC's gezocht naar vervanging (die nog lange tijd door ons ondersteund zou worden). Helaas is de groep enthousiastelingen die zich aanmelden nogal onder de indruk geraakt van het project en zij hebben vervolgens de conclusie getrokken dat ze de commitment niet aankonden.

De deadline die wij vorig jaar voorjaar gaven voor het uitzetten van de SAC-server was "zomer 2017". De reden hiervoor is dat de server qua beveiliging al eigenlijk heel lang in een onverantwoorde staat is. Helaas is het *netjes* upgraden van de software een zeer grote taak waar wij niet meer gemotiveerd voor zijn. Om de down-time te minimaliseren is namelijk een zeer uitgebreide en ingewikkelde voorbereiding nodig. We zijn hier al meerdere malen aan begonnen, maar iedere keer is dat dood gebloed.

Om al deze redenen is het volgende plan ontwikkeld:

2017-05-28

het back-uppen van bestanden wordt uitgezet in verband met gebrek aan harddiskruimte.

2017-08-05

Alle websites worden uitgezet. Omdat we expliciet voorlopig nog e-mail willen faciliteren laten we de Mailman-interface (om e-mails goed te keuren of te negeren) aanstaan. Omdat bijna alle SAC's hun ledenadministratie op de server hebben draaien laten we ook de ledenadministratie en het gebruikerssysteem (/users/) nog aan. Bestanden blijven via Webdav benaderbaar zodat SAC's die dat willen ze kunnen downloaden.

2017-08-26

Vanaf deze datum af willen we proberen of we live de server kunnen upgraden. De verwachting is dat we binnen een weekend e-mail en Mailman (met z'n webpagina's) wel weer aan de praat hebben in een up-to-date omgeving. Mogelijk dat hierbij wel de interface naar de ledenadministratie en het gebruikerssysteem verloren gaat.

Ten aller tijden zijn wij bereid om mee te denken hoe jullie oplossing voor jullie problemen kunnen uitwerken. Het liefst zouden wij nog steeds zien dat dit op een NSAC-brede manier wordt gedaan, maar tegelijkertijd moeten we eerlijk zijn dat we geen enkele garantie kunnen geven dat er een werkend systeem is na augustus. Als het nog wel werkt dan kan voorlopig de SAC-server doordraaien en e-mail verzorgen, maar zonder werkend gebruikerssysteem wordt dat wel steeds minder nuttig. Ook is nog steeds de server fysiek aan vervanging toe en kan hij niet heel lang (meerdere jaren) op de huidige plek blijven staan. Hoe dan ook moet iedereen gezamenlijk of individueel op zoek naar een andere oplossing.

Namens Bart, Chaim en Maciek, Paul
SAC-servercommissie


(12-05-2017 door Richard Brinkman)